Türban AnketiŞubat ayı anketimizde Türban ile ilgili anayasa değişikliğinin kullanıcılarımızca nasıl değerlendirildiğini sorduk. Ankete katılan 3,500’ü aşkın kullanıcıdan yakşalık %54’ü değişikliği gerekli bulurken, %45’e yakın bir kısım ise değişikliğin gereksiz olduğunu düşündüğünü ifade etti. %1’lik kullanıcı ise fikri olmadığı belirtti.

Anket sonuçlarından çıkarılabilecek sonuç; toplumda değişikliğe yönelik genele yayılmış bir konsensus olmadığı yönünde. Avrupa basının ağırlıklı olarak rejim hesaplaşması olarak gördüğü değişiklik, Arap medyasında ise laikliğin sonu olarak nitelendi.

Değişikliğin üniversitelere olan etkisi belirsizliğini korurken, CHP’nin anayasa mahkemesine değişikliğin iptali istemiyle yaptığı başvuru kabul edilerek görüşmeye alındı.

Anayasa değişikliğinin yürürlükte kalıp kalmayacağı, kalırsa ne gibi sonuçlar doğuracağı, mevcut endişelerin gerçekçi mi olduğu yoksa toplumsal barışa katkı sağlayacak bir değişiklik mi olacağını ise zaman gösterecek.

Gazeteler.TV editörünün yorumu ise, her ne kadar değişiklik belli bir hassasiyete de hitap etse, sürecin iyi yönetilemediği ve önemli sorunlarla yaşamakta olan Türkiye’nin gündeminin uzun süre meşgul edildiği, anayasa mahkemesi sonucu ve türbanla ilişkilendirilecek olası bir öğrenci affı ile de gündemi meşgul etmeye devam edeceği yönünde.

Anket tam sonuçları şu şekilde:

İç Politika Anketi
Türban Yasası
Yanıt
Yüzde(%)
%
Oy
Gereklidir Gereklidir : 54.13% 54.13% 1994
Gereksizdir Gereksizdir : 44.68% 44.68% 1646
Fikrim yok Fikrim yok : 1.19% 1.19% 44
Total   100% 3684
Anketi düzenleyen: Gazeteler.tv

Mart ayı anketimizde Orta Doğu’da yaşanan sorunların kaynağını sorduk. Ankete anasayfa üzerinden katılabilirsiniz.