Youtube alternatifleri Youtube’un hikayesi bir zamanların meşhur reklamı Aç-Kapa Artema reklamı gibi. On yıllarca bekleyen, zaman aşımından düşen, Kemal Sunal filmlerine konu olan bitmeyen davaların ülkesi Türkiye’mizde Youtube’un ne kadar kısa sürelerde ne kadar hızla kapanabildiğini görmek “Demek ki olabiliyormuş!” dedirtiyor insana. Youtube’un hava durumu gibi o gün açık mı kapalı mı olduğunu gösteren widgetlar bile üretilmiş durumda, kara mizah herhalde böyle birşey olsa gerek.

Neyse bunları bırakalım ve konumuza geçelim. Bilindiği üzere Youtube bir video paylaşım portalı. Fakat tabiki o da tek değil. Binlerce benzeri, taklidi, kopyası var. Biz alternatifler içinden en iyilerini sizler için seçtik. Yerli ve yabancı çok sayıda büyük video paylaşım portalı arasında size uygun birini bulmanız oldukça muhtemel.

İngilizce alternatifler:

Google Video: Youtube’un da sahibi olan Google’ın kendi bünyesindeki video sitesi. Arama yaparken “videos hosted by Google” seçeneğini tiklemeniz gerekli aksi halde youtube videolarını da sonuçlarında gösteriyor fakat Youtube üzerinden veri alamadığımız için o videoları izleyemiyoruz.
Metacafe: Youtube’dan sonra en popüler video paylaşım sitelerinden biri olan Metacafe, geniş bir arşive sahip.
Daily Motion
: İngilizce “Günlük Hareket” anlamına gelen daily motion, yabancı ağırlıklı bir site olmasına karşın çok sayıda Türk de kullandığı için Türkçe arayüz de sunuyor.
Yahoo Video: Google ve Microsoft’un en büyük rakibi olan Yahoo’nun da bir video paylaşım sitesi bulunuyor, diğer örneklerden farklı olarak 16:9 boyutunda gösterim yapan Yahoo Video’da Türkçe içerik diğerlerine nispeten daha az.

Türkçe alternatifler:

İzlesene.com: Türkiye’nin en büyük paylaşım portalı olan İzlesene.com, Nokta grup tarafından satın alındıktan sonra Web 2.0’a uyarlanarak daha modern ve gözü yormayan bir tasarımla kullanıcılara hizmet vermeye başladı ve hızıyla da rakiplerinin bir adım önüne geçti.
VidiVodo: Youtube kapandığında en çok ziyaret edilen sitelerden biri olan Vidivodo sürekli büyüyen video arşivi ile İzlesene.com’un en büyük rakibi. Tasarımda ufak sıkıntılar olduğu söylenebilir, özellikle TV çerçevesi içinden izlenen videolar biraz demode kalmış bir görsellik.
Superonline Video: Türkiye’nin ilk ISS’lerinden ve en önemli portallarından olan Superonline’ın video paylaşım sitesi.
Mynet Video: Mynet’in Video servisi, alternatif olarak tercih edilebilir.
PiknikTube: Adını Beyaz mı koymuş bilinmez ama adında buram buram Beyaz esprisi bayağılığı barındırıyor, fakat show programının popülerliği sayesinde belli bir kitleye ulaşmış olan Pikniktube da bir diğer Türkçe Youtube alternatifi.

Çin alternatifleri:

Hemen herşeyin taklidiyle piyasaları kavuran Çin malları, Youtube konusunda da geri durmuyor. Arayüz Çince olduğu için anlamak mümkün değil ama arama kutusunu görüp kalanı Youtube aşinalığıyla idare etme yoluna gidilebilir. Bir diğer alternatif olarak da 3 farklı Çin Youtube klonunu sizler için bulduk:

http://www.youku.com
http://www.56.com
http://www.tudou.com

Kaynak: Gazeteler.tv