301. MaddeNisan ayı anketimizde 301. Maddenin değişmesi ile ilgili kullanıcılarımızın neler düüşündüğünü sorduk. Yorumlar ve sonuçlardan önce 301. maddenin ne olduğunu hatırlayalım:

Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile yargılananlar cezalandırılır

(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır kisinin fikirlerinin elestri bazinda olduguna kanaat getirildigi takdirde ise dava duser suc unsuru bulunmaz .

(3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

(4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.

Son günlerde, 301 adıyla bilinen, eleştirilerin yasaklanmadığı, yalnızca hakaret ve aşağılamanın yasaklandığı bu madde değiştirilmesi önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir. Bu talebin arkasında AB müzakere süreci ve Avrupa’dan gelen baskıların önemi büyüktür. O halde bu tip maddelerin Avrupa’da olmadığını düşünebiliriz, peki gerçekten öyle mi?

ALMANYA: (Madde 90) Her kim Federal Almanya Cumhuriyetini, eyaletlerinden birini alenen aşağılarsa ya da anayasal düzenine, bayrağına, milli marşına, amblemine söverse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

AVUSTURYA: (Maddesi 248) Kim, anılan davranışları alenen ve taammüden sergiler; Avusturya Cumhuriyeti ve eyaletlerine hakaret eder ve aşağılar ise; 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

DANİMARKA: (Madde 110) Kim alenen Avrupa ülkelerini ya da Avrupa Parlamentosu’nu alenen aşağılarsa, azami 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılır.

İTALYA: (Madde 290 ve 291) Cumhuriyet, parlamento, hükümet, anayasa mahkemesi yahut yargı otoritelerini alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İSPANYA: (Madde 543) İspanya’yı, özerk bölgesini, alamet ya da amblemlerini yazıyla veya alenen aşağılayan kişi 2 ay hapis cezası ile cezalandırılır.

HOLLANDA: (Madde 112) Kralın eşine, kralın muhtemel veliahtına ve onun eşine, veya kralın vekili ve onun eşine yönelik kasıtlı aşağılama en yüksek 4 sene hapis veya 4. dereceden para cezası ile cezalandırılır.

Editörün yorumu: Hakkında çizilen neredeyse her karikatüre dava açan, fikir ve ifade özgürlüğü alanındaki tavrı; karikatürist, mizahçı, haberci ve gazetecilerle görülmüş ve görülmekte olan yüzlerce davada açıkça görülmekte olan başbakanın, fikir ve ifade özgürlüğünü genişletmek amacıyla bu değişiklikten yana tavır almadığı, bu konuda samimi olmadığını düşündürmektedir. Yurtdışında birçok örneği olan, eleştiriyi değil, yalnızca hakaret ve aşağılamayı cezaya tabi tutan, soruşturma başlatma yetkisini de bakanlığa veren bir yasa maddesini, dış baskılarla değiştiren bir hükümet bu konuda eleştirilmeyi hak etmektedir.

Anketimizde oy kullanan 1000’e yakın kullanıcılarımızın %49’luk kısmı maddedin korunması gerektiğini belirtirken, %46.5’i değişmesi gerektiği yönünde fikir belirtmiş, %4.6’lık kesim ise fikri olmadığı belirtmiştir. Toplumda bu konuda genel bir konsensus olmadan, ve çoğunluk korunmasından yana tavır almışken, bu maddenin değişiyor olması, olgunlaşmamış, zorlama ve acele bir karar olarak nitelendirilebilir.

İç Politika Anketi
301. Madde
Cevap
Grafik
Yüzde
Oy Adedi
Değişmeli Degismeli : 46.50% 46.50% 452
Korunmalı Korunmali : 48.87% 48.87% 475
Fikrim yok Fikrim yok : 4.63% 4.63% 45
Toplam   100% 972
Anketi düzenleyen: Gazeteler.tv

Mayıs ayı anketimizde, son dönemin en sıcak tartışmasını, AKP’ye kapatma davasını ankete açıyoruz. Ankete anasayfamızdan katılabilirsiniz.